2022-03-22 08:06:14• hírek • közlemény

Betekintés: a máltások 0-24-ben segítenek

Több mint 3 hete tart az orosz-ukrán háború. A fegyveres konfliktus kitörésekor óriási szolidaritásról tett bizonyságot egész városunk. Magánszemélyek, vállalkozások, civil, valamint állami szervezetek is fontos szerepet vállalnak és vállaltak a menekültek támogatásában. 

Meglátogattuk a Máltai Szeretetszolgálat önkénteseit, akik ottjártunkkor éppen egy segélyszállítmányt készítettek elő a szeretvásári határátkelőre. Egyik doboz ide, másikat még lemérik, s közben a fiúk már teszik is fel az autóra a kész dobozokat.


“Kaptunk egy listát az ott dolgozó kollégáktól arra vonatkozóan, hogy mire van szükség. Ezt készítjük elő most, ma szeretnénk el is küldeni.” - meséli Bökényi Róbert, miközben címkézi a Szucsávába szánt adományokat. Róbert elmondta azt is, hogy Szatmárnémetiben van a Romániai Máltai Szeretetszolgálat országos raktárközpontja ebben az időszakban. “Itt rendszerezzük az önkéntesekkel az adományokat, pontos listáink vannak a meglévő adományokról. Fontos tudjuk, hogy mi áll rendelkezésünkre, hova nyúljunk, ha valamire szükség van” - mondja Róbert. 




Eközben újabb önkéntesek érkeznek, 17 óra pár perc van, indul a váltás a halmi határátkelőre. “Hatórás váltásokban vagyunk a határnál. Van egy mostmár elég kedves hangulatú sátrunk, ahol fogadni tudjuk az Ukrajnából érkezőket. Biztosítunk Wi-Fit és vannak (internettel ellátott) SIM kártyáink is. Segítünk ideiglenes szállásokkal is” - meséli Gyenes Kincső, a szervezet ifjúsági vezetője. “A gyerekeknek játékkal és színezőkkel készülünk, amíg a szülőkkel beszélget valaki, addig a kicsiket vidám tevékenységekkel foglaljuk le” - foglalta össze Kincső a határon végzett munkát. A szervezet önkéntesei a nap 24 órájában ott vannak és abban segítenek, amiben csak tudnak a háború elől menekülőknek.


Folyamatosan érkeznek a székházba az adományok, a Máltai Szeretetszolgálat külföldi partnerei is segítenek. “Mi állandó kapcsolatban vagyunk az Ukrajnában működő Szeretetszolgálattal. Tudjuk, hogy milyen nehéz helyzetben vannak, milyen problémáikkal küzdenek. Éppen ezért szeretnénk egy terhet levenni a vállukról azáltal, hogy az adományokat megfelelően előkészítve, konkrét lista alapján küldjük” - meséli lelkesen Hegedüs Gergő, a helyi vezető. “Nagyon hálásan köszönjük mindenkinek a segítséget!”- zárta le.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: